1

2

Przepisy

Kurczak pieczony w całości

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 6 porcji

Kurczakiem pieczonym w całości wzbudzisz zachwyt w każdym, komu podasz to danie! Nie jest to bowiem zwykły pieczony kurczak - w tym przepisie smak mięsa wzbogacają: marynata z masła i koperku, zalewa z Rosołu drobiowego WINIARY i wina, a także pokrojone w talarki ziemniaki i cebula z dodatkiem śmietany.
Kurczak pieczony w całości swój charakterystyczny smak zawdzięcza także cytrynie, którą pokrapiamy mięso tuż przed pieczeniem.

Naszym zdaniem kurczak pieczony w całości to danie rodem z królewskiego dworu!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie kurczaka. Posiekaj koperek – niezbyt drobno. Łodyżki od koperku zachowaj. Połowę koperku wymieszaj z masłem. Ponacinaj skórę na piersi oraz udkach kurczaka i nasmaruj mięso połową masła z koperkiem. Resztą masła z koperkiem posmaruj kurczaka z wierzchu.
  2. Włóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i polej sokiem z całej cytryny. Skórkę od cytryny wraz z łodyżkami koperku umieść we wnętrzu kurczaka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz przez 20 minut.
  3. Ziemniaki i cebule pokrój w cienkie talarki. Wyjmij naczynie z kurczakiem z piekarnika. Przygotuj około 400 ml Rosołu drobiowego WINIARY i dodaj do niego białe wino. Do naczynia z kurczakiem dołóż pokrojone ziemniaki i cebule, a następnie zalej wszystko rosołem z dodatkiem wina. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
  4. Po wyjęciu z piekarnika dodaj do warzyw śmietanę. Przed podaniem posyp kurczaka pozostałym posiekanym koperkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: