Kurczak pieczony w całości

5/5 5 12 5 1
5/5 5 12 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Umyj dokładnie kurczaka. Posiekaj koperek – niezbyt drobno. Łodyżki od koperku zachowaj. Połowę koperku wymieszaj z masłem. Ponacinaj skórę na piersi oraz udkach kurczaka i nasmaruj mięso połową masła z koperkiem. Resztą masła z koperkiem posmaruj kurczaka z wierzchu.
  3. Włóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i polej sokiem z całej cytryny. Skórkę od cytryny wraz z łodyżkami koperku umieść we wnętrzu kurczaka. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
  4. Ziemniaki i cebule pokrój w cienkie talarki. Wyjmij naczynie z kurczakiem z piekarnika. Przygotuj około 400 ml Rosołu drobiowego WINIARY i dodaj do niego białe wino. Do naczynia z kurczakiem dołóż pokrojone ziemniaki i cebule, a następnie zalej wszystko rosołem z dodatkiem wina. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
  5. Po wyjęciu z piekarnika dodaj do warzyw śmietanę. Przed podaniem posyp kurczaka pozostałym posiekanym koperkiem.

Opis przepisu:

Kurczakiem pieczonym w całości wzbudzisz zachwyt w każdym, komu podasz to danie! Nie jest to bowiem zwykły pieczony kurczak - w tym przepisie smak mięsa wzbogacają: marynata z masła i koperku, zalewa z Rosołu drobiowego WINIARY i wina, a także pokrojone w talarki ziemniaki i cebula z dodatkiem śmietany.
Kurczak pieczony w całości swój charakterystyczny smak zawdzięcza także cytrynie, którą pokrapiamy mięso tuż przed pieczeniem.

Naszym zdaniem kurczak pieczony w całości to danie rodem z królewskiego dworu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?