Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 6

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1.5 godziny.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielka ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.
  4. Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.

Opis przepisu:


Przyrządź razem z nami domowej roboty indyjski chlebek naan, czyli tradycyjne danie wschodnich kuchni: Pakistanu, Indii, Birmy, Bangladeszu i wielu innych. To wypiek, który idealnie komponuje się z potrawami Wschodu, np. indyjskimi, najlepiej zaś smakuje z różnego rodzaju sosami. Tradycyjnie chlebek naan przygotowuje się z pszennej mąki, klarowanego masła, jogurtu, wody i drożdży. Przygotuj indyjski chlebek naan i przenieś się w magiczny klimat orientalnego Wschodu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?