Korzenna szynka pieczona ze skórą

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 50 min.

  • Porcje 8

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Natnij skórę szynki w drobną kratkę, tak aby nie uszkodzić mięsa. Dobrze natrzyj mieszanką MAGGI, pieprzu i brązowego cukru. Pomiędzy nacięcia powbijaj goździki.
  2. Włóż mięso do naczynia do pieczenia, podlej szklanką wody i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Co jakiś czas podlewaj sokami, które wypłynęły z szynki. Piecz ok. 2 godzin, następnie rozgrzej piekarnik do 225°C i piecz jeszcze około 20 minut, aż skórka zbrązowieje.
  3. Wyjmij, odstaw na 30 minut. Podawaj.

Opis przepisu:


Pieczona, korzenna szynka to prawdziwa gratka dla wielbicieli mięs, przede wszystkim dlatego, że pieczona jest ze skórą. Tę zaś najpierw nacieramy mieszanką MAGGI, a następnie wcieramy w nią pieprz, brązowy cukier i wbijamy goździki. Taka korzenna szynka pieczona ze skórą to danie rodem ze szlacheckiego dworu – sycące, aromatyczne i niezwykle smaczne. Korzenna szynka pieczona ze skórą najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Udanego ucztowania!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?