1

2

Przepisy

Szynka marynowana w majonezie

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 10 porcji


Jeśli chcesz przyrządzić coś wyjątkowego, polecamy szynkę marynowaną w majonezie. Najważniejsza w jej przygotowaniu jest odpowiednia marynata, która dzięki dodatkowi rozmarynu, chrzanu, majonezu i marmolady pomarańczowej, nadaje marynowanej szynce wyjątkowego smaku i aromatu. Aby aromaty marynaty całkowicie przeniknęły mięso, zanurz szynkę w mieszance, a następnie odstaw do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień delektuj się aromatyczną, rozpływająca się w ustach szynką marynowaną w majonezie rodem z najlepszych paryskich restauracji. Udanego pieczenia!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zrób marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól i pieprz. Wymieszaj.
  2. Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. (1 godzina na 1 kilogram mięsa). Odkryj na ostatnie 10 minut pieczenia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: