Pasztet drobiowy z galaretką

4/5 4 12 5 1
4/5 4 12 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 10 godz. 18 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
  2. W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
  4. Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw MAGGI oraz pieprzem, zdejmij z ognia.
  6. Wątróbki zmiksuj na gładki mus z resztą masła. Masę przelej do naczynia do mniej więcej 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki.
  7. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
  8. Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
  9. Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej żurawiny rozprowadź na schłodzonym pasztecie.
  10. Udekoruj wierzch zieleniną.

Opis przepisu:


Przygotowanie pasztetu drobiowego z galaretką to prawdziwy rytuał – najpierw zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy na całą noc do lodówki, następnie smażymy ją razem z gruszkami i dodatkiem brandy, i znów wstawiamy do lodówki. Na koniec całość dekorujemy żurawinową galaretką.

Pasztet drobiowy z galaretką nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także nieziemsko wygląda! Idealnie będzie prezentował się w wysokim naczyniu, przykryty kołderką żurawinowej polewy. A do tego niezwykły aromat gruszki i mocny smak brandy. Pychota!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?