Kremowy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 50 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Puree

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki na puree obierz, przekrój na połówki i zalej tylko taką ilością wody, aby były przykryte. Posól i ugotuj.
  2. Obrane i zagniecione dłonią ząbki czosnku obsmaż w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
  3. Włóż oba rodzaje kiełbasy, zalej 1l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut, szumując wywar. Usuń przyprawy i wyjmij kiełbasy.
  4. Żurek rozprowadź w 1/5 I zimnej wody, mieszając wlej do garnka i gotuj 5 minut. Kiełbasy pokrój w plasterki, włóż do żurku i zabiel śmietaną. Dodaj sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
  5. Ugotowane ziemniaki na puree odcedź, odparuj i gorące utrzyj w garnku na krem z masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Do głębokich talerzy nałóż puree, zalej żurkiem. Udekoruj połówkami jajek i gałązkami majeranku.

Opis przepisu:


Przygotuj tradycyjny, polski, kremowy żurek na wędzonce o charakterystycznym, kwaskowym smaku, i zachwyć nim swoich bliskich! Kremowy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree swój głęboki smak zawdzięcza dodatkowi rozgniecionego i obsmażonego na maśle czosnku, kawałkom kiełbas białej i wiejskiej, aromatowi rozgniecionego w dłoniach majeranku, i w końcu - puree, utartego w garnku z masłem i śmietaną. Pyszności – zwłaszcza, gdy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree podasz z połówkami ugotowanych na twardo jajek i gałązkami majeranku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?