1

2

Przepisy

Kremowy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 4 porcje


Przygotuj tradycyjny, polski, kremowy żurek na wędzonce o charakterystycznym, kwaskowym smaku, i zachwyć nim swoich bliskich! Kremowy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree swój głęboki smak zawdzięcza dodatkowi rozgniecionego i obsmażonego na maśle czosnku, kawałkom kiełbas białej i wiejskiej, aromatowi rozgniecionego w dłoniach majeranku, i w końcu - puree, utartego w garnku z masłem i śmietaną. Pyszności – zwłaszcza, gdy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree podasz z połówkami ugotowanych na twardo jajek i gałązkami majeranku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki na puree obierz, przekrój na połówki i zalej tylko taką ilością wody, aby były przykryte. Posól i ugotuj.
  2. Obrane i zagniecione dłonią ząbki czosnku obsmaż w garnku na łyżce masła aż się zezłocą.
  3. Włóż oba rodzaje kiełbasy, zalej 1 I. wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut, szumując wywar. Usuń przyprawy i wyjmij kiełbasy.
  4. Żurek rozprowadź w 1/5 I zimnej wody, mieszając wlej do garnka i gotuj 5 minut. Kiełbasy pokrój w plasterki, włóż do żurku i zabiel śmietaną. Dodaj sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
  5. Ugotowane ziemniaki na puree odcedź, odparuj i gorące utrzyj w garnku na krem z masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Do głębokich talerzy nałóż puree, zalej żurkiem. Udekoruj połówkami jajek i gałązkami majeranku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: