Prosty pieczony boczek

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 17 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek z obu stron oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i skrop Przyprawą WINIARY. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz boczek przez pół godziny, a następnie obniż temperaturę do 130°C i piecz przez półtorej godziny aż boczek będzie miękki i zrumieniony.
  3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jak ostygnie, zawiń go w folie i przełóż do lodówki na kilka godzin.
  4. Boczek smakuje jako wędlina, będzie też pyszny podsmażony na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju.

Opis przepisu:

Pieczony boczek to mięso, które przygotujesz wieczorem, a rano wędlina będzie gotowa do położenia na kanapki! Dzięki temu, że podczas pieczenia zmniejszamy temperaturę, boczek będzie niezwykle delikatny i miękki. Pieczony boczek to potrawa idealna np. na wielkanocny stół, zwłaszcza, że unoszący się podczas jego pieczenia aromat jest niezwykle intensywny i ma w sobie wiele ze świątecznej nuty. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?