1

2

Przepisy

Prosty pieczony boczek

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 120 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 6 porcji


Pieczony boczek to mięso, które przygotujesz wieczorem, a rano – wędlina będzie gotowa do położenia na kanapki! Pieczenie boczku powinno się rozpocząć od niskiej temperatury, a następnie należy zwiększyć ją i pozostawić w niej mięso aż na 1,5 godziny. Dzięki niskiej temperaturze i długiemu pieczeniu, boczek będzie niezwykle delikatny i miękki.

Taki pieczony boczek to potrawa idealna np. na wielkanocny stół, zwłaszcza, że unoszący się podczas jego pieczenia aromat jest niezwykle intensywny i ma w sobie wiele ze świątecznej nuty. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek z obu stron oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i skrop Przyprawą WINIARY. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz boczek przez pół godziny, a następnie obniż temperaturę do 130°C i piecz przez półtorej godziny aż boczek będzie miękki i zrumieniony.
  3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jak ostygnie, zawiń go w folie i przełóż do lodówki na kilka godzin.
  4. Boczek smakuje jako wędlina, będzie też pyszny podsmażony na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju.

1 wskazówka do przepisu

  • Yoshka
    To w końcu pieczenie należy zacząć od niskiej czy wysokiej temperatury bo sami sobie zaprzeczyliście pisząc opis a następnie co innego w przygotowaniu!!!!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: