składniki:
liczba porcji:
Ciasto
Nadzienie
Dodatki


Przygotowanie:
- Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na kwadrans.
- Następnie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i wystudź.
- Do miski wlej śmietankę, jajka, żółtka, cukier, Cukier Wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
- Wylej nadzienie na tartę i piecz przez ok. 35-40 minut w 120°C, aż się zetnie. Ostudź w temperaturze pokojowej, po czym włóż do lodówki na parę godzin, aż się całkowicie zetnie.
- Na gotową tartę wyłóż maliny.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPoznaj nowe, idealne połączenie smaków na lato - cytryn ze słodkimi malinami! Tarta cytrynowa z malinami ma przepiękny, słoneczny kolor, bo do nadzienia dodajemy nie tylko sok z cytryny, ale też aż trzy żółtka. Nie obawiaj się, że tarta cytrynowa będzie za kwaśna - cytrynową kwaskowatość zrównoważysz dodatkiem aromatycznego Cukru Wanilinowego WINIARY i cukru pudru. Na schłodzoną tartę cytrynową wysyp maliny i podawaj je jako dodatek do letniego, orzeźwiającego wypieku.
Podobne przepisy: