Tarta cytrynowa z malinami

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Dodatki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
  2. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na kwadrans.
  3. Następnie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i wystudź.
  4. Do miski wlej śmietankę, jajka, żółtka, cukier, Cukier Wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
  5. Wylej nadzienie na tartę i piecz przez ok. 35-40 minut w 120°C, aż się zetnie. Ostudź w temperaturze pokojowej, po czym włóż do lodówki na parę godzin, aż się całkowicie zetnie.
  6. Na gotową tartę wyłóż maliny.

Opis przepisu:

Poznaj nowe, idealne połączenie smaków na lato - cytryn ze słodkimi malinami! Tarta cytrynowa z malinami ma przepiękny, słoneczny kolor, bo do nadzienia dodajemy nie tylko sok z cytryny, ale też aż trzy żółtka. Nie obawiaj się, że tarta cytrynowa będzie za kwaśna - cytrynową kwaskowatość zrównoważysz dodatkiem aromatycznego Cukru Wanilinowego WINIARY i cukru pudru. Na schłodzoną tartę cytrynową wysyp maliny i podawaj je jako dodatek do letniego, orzeźwiającego wypieku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?