1

2

Przepisy

Tarta cytrynowa z malinami

4/5 4 17 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

234 calories kalorie: 234 kcal / porcja

Poznaj nowe, idealne połączenie smaków na lato - cytryn ze słodkimi malinami! Tarta cytrynowa z malinami ma przepiękny, słoneczny kolor, bo do nadzienia dodajemy nie tylko sok z cytryny, ale też aż trzy żółtka. Nie obawiaj się, że tarta cytrynowa będzie za kwaśna - cytrynową kwaskowatość zrównoważysz dodatkiem aromatycznego Cukru Wanilinowego WINIARY i cukru pudru. Na schłodzoną tartę cytrynową wysyp maliny i podawaj je jako dodatek do letniego, orzeźwiającego wypieku.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Dodatki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
  2. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na kwadrans.
  3. Następnie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i wystudź.
  4. Do miski wlej śmietankę, jajka, żółtka, cukier, Cukier Wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
  5. Wylej nadzienie na tartę i piecz przez ok. 35-40 minut w 120°C, aż się zetnie. Ostudź w temperaturze pokojowej, po czym włóż do lodówki na parę godzin, aż się całkowicie zetnie.
  6. Na gotową tartę wyłóż maliny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: