1

2

Przepisy

Tarty z ciasta francuskiego z morelami

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Słodki przebój lata podany w rozkoszny dla podniebienia sposób, czyli tarty z ciasta francuskiego z morelami! Banalnie prosta, a wyjątkowo pyszna propozycja deseru z morelami na lato. Tarty z ciasta francuskiego z morelami mają wiele zalet… chrupiące i złociste ciasto, pieczone połówki słodkich, pachnących moreli, aromatyczny cynamon, polewa z ulubionego miodu i ochładzająca porcja lodów… Do tarty z morelami dodaj jeszcze orzeźwiające listki mięty i dekoracyjne płatki migdałów, dopełniające pełni pyszności!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C
  2. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, żeby doszło do temperatury otoczenia.
  3. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
  4. Rozwiń ciasto, rozwałkuj lekko. Następnie podziel na równe kwadraty (na każdym powinny się zmieścić 2 przekrojone na pół morele) i wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Morele wyłóż na cieście. Posyp cynamonem i cukrem.
  6. Piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż tarty będą złociste. Podawaj z lodami, polane miodem i posypane płatkami migdałowymi :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: