Tarty z ciasta francuskiego z morelami

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, żeby doszło do temperatury otoczenia.
  2. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
  3. Rozwiń ciasto, rozwałkuj lekko. Następnie podziel na równe kwadraty (na każdym powinny się zmieścić 2 przekrojone na pół morele)
  4. Wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Morele wyłóż na cieście. Posyp cynamonem i cukrem.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200°C Piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż tarty będą złociste.
  6. Podawaj z lodami, polane miodem i posypane płatkami migdałowymi.

Opis przepisu:

Słodki przebój lata podany w rozkoszny dla podniebienia sposób, czyli tarty z ciasta francuskiego z morelami! Banalnie prosta, a wyjątkowo pyszna propozycja deseru z morelami na lato. Tarty z ciasta francuskiego z morelami mają wiele zalet… chrupiące i złociste ciasto, pieczone połówki słodkich, pachnących moreli, aromatyczny cynamon, polewa z ulubionego miodu i ochładzająca porcja lodów… Do tarty z morelami dodaj jeszcze orzeźwiające listki mięty i dekoracyjne płatki migdałów, dopełniające pełni pyszności!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?