Leczo z cukinią i bakłażanem

Oceń ten przepis!

4/5 4 45 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 45 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.
  2. Pokrój kiełbasę w kostkę
  3. Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.
  4. Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
  5. Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.
  6. Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.
  8. Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.

Opis przepisu:

Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z bakłażanem i cukinią możesz podawać z chrupkim pieczywem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?