Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Oceń ten przepis!

4/5 4 42 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 42 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  2. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Przy pomocy łyżki usuń miąższ, odłóż na bok.
  3. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj mięso i podsmaż na brązowo. Dodaj przyprawę w płynie WINIARY (kilka kropli) oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sos pomidorowy oraz wcześniej wydrążony z cukinii miąższ i podsmaż jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a nadmiar wody odparuje.
  5. Wydrążone cukinie wypełnij farszem, na wierzch każdej połóż przekrojone pomidorki i dodaj pokruszony ser.
  6. Piecz 15-20 minut.

Opis przepisu:

Lipiec i sierpień to boom na cukinię, która jest nie tylko królową letniego grilla, ale też świetnym pieczonym przysmakiem z piekarnika o każdej porze roku! Zwłaszcza w sezonie na cukinię polecamy przyrządzić cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY nadaje mięsu idealny smak i aromat, ostrość zapewniają kawałeczki kiełbasy (np. chorizo), a całość jest intensywnie pomidorowa dzięki passacie i pomidorkom koktajlowym. Delikatnie słony ser feta dopełnia ideału, jakim jest faszerowana cukinia. Jeżeli przepadasz za mozzarellą – nie krępuj się!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?