Placek z cukinii

4/5 4 29 5 1
4/5 4 29 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek I boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.
  3. W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.
  5. Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.
  6. Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.

Opis przepisu:

Jeśli uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, nie może Cię ominąć placek z cukinią pieczony w piekarniku i podawany z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają. Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem. Zobacz też przepis na kotleciki z cukinii!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?