1

2

Przepisy

Placek z cukinii

4/5 4 17 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 6 porcji

Jeśli uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, nie może Cię ominąć placek z cukinią pieczony w piekarniku i podawany z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają. Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem. Zobacz też przepis na kotleciki z cukinii!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek I boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.
  3. W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.
  5. Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.
  6. Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: