Sernik na zimno z galaretką i owocami

Oceń ten przepis!

4/5 4 57 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 3 godz. 30 min.

  • Porcje 8

4/5 4 57 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody, postaw na gazie i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewając. Uwaga: nie gotuj żelatyny! Odstaw do wystudzenia.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj Cukier wanilinowy WINIARY.
  3. Do śmietany dodaj serek homogenizowany, a na koniec – żelatynę wcześniej rozrobioną z odrobiną serka. Delikatnie wymieszaj.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia aż do brzegów (wykrój odpowiednich rozmiarów fragment papieru), a następnie wyłóż spód szczelnie biszkoptami (możesz je łamać). Papier pomaga w zachowaniu szczelności.
  5. Na biszkopty wylej masę z serków i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 1,5 h).
  6. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Wyjmij sernik. Wyłóż na wierzch pokrojone owoce i zalej tężejącą już galaretką. Odstaw do lodówki na 1-2 h do zupełnego stężenia.

Opis przepisu:

Latem chętniej wybieramy orzeźwiające desery. Świetnym sposobem na połączenie lekkiego serka z owocami jest sernik na zimno z galaretką truskawkową i truskawkami, borówkami czy jagodami. Taki deser pomoże lekko się ochłodzić w upalny dzień, a przy tym jest lekki i śmietankowy. Obecność pysznej masy z serków homogenizowanych świetnie podkreśla chrupiące biszkopty lub herbatniki. Wypróbuj nasz przepis na truskawkowy sernik na zimno!

Przygotowanie zajmie około godziny, następnie trzeba odstawić sernik na kilka godzin do lodówki. Ale zdecydowanie warto czekać! Zacznij od rozpuszczenia Żelatyny WINIARY w połowie szklanki wody. Postaw na gazie i mieszaj, aż się rozpuści, nie dopuszczając do gotowania. Odstaw do ostudzenia. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz serek homogenizowany.

Do tak uzyskanej masy wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj całość. Na spód tortownicy ułóż papier do pieczenia i biszkopty. Pamiętaj, żeby szczelnie przykrywały dno – możesz je także łamać w miarę potrzeb. Na ciasteczka wyłóż masę i wstaw na minimum 1,5 godziny. Następnie przygotuj Galaretkę Truskawkowy Smak WINIARY zgodnie z instrukcją. Nim galaretka stężeje, wyłóż na masę serową owoce. Zalej je galaretką i odstaw na kolejne 2 godziny.

Tak przygotowany deser możesz przetrzymywać w lodówce dość długo, więc to świetny pomysł na większą imprezę wymagającą czasochłonnych przygotowań.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?