1

2

Przepisy

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 35 minut

porcje: 4 porcje

Z WINIARY Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem Twoja zapiekanka zawsze będzie się wyróżniać! Kultowe włoskie lasagne z cukinią (zamiast tradycyjnego makaronu w plastrach) to bardzo proste i pyszne danie, które prezentuje się jak perfekcyjne dzieło kulinarne mistrza kuchni. Lasagne po bolońsku z cukinią podawaj ze startym parmezanem i ulubioną surówką. Będzie wyśmienite także z dodatkową porcją sosu!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 centymetrów. Odłóż (możesz je też chwilę podsmażyć lub podpiec, żeby pozbyć się nadmiaru wody).
  2. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone.
  3. Dodaj przecier pomidorowy. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z plastrów cukinii ułożonych obok siebie na skos - tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i cukinii. Na ostatnią warstwę cukinii połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.
  5. Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
  6. Podawaj z ulubioną surówką.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: