Leczo warzywne

Oceń ten przepis!

4/5 4 34 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 34 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w dosyć grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na gorącej patelni. Kiedy będzie lekko rumiana i miękka, dodaj pozostałe warzywa i smaż około 5 minut.
  2. Po tym czasie zalej całość Sosem Włoskim Winiary i zmniejsz ogień.
  3. Warzywa powinny się dusić około 30 minut, aby były miękkie, ale się nie rozpadały.

Opis przepisu:

W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Sos Włoski WINIARY pomoże wydobyć pełnię aromatu warzyw i przypraw. A ponieważ cukinie są dostępne właściwie przez cały rok, całkiem możliwe, że zechcesz przygotować to danie nawet w środku polskiej zimy!

Przygotowanie tej potrawy nie zajmie zbyt wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, by wyczarować coś pysznego. Zacznij od pokrojenia w grubą kostkę cukinii żółtej i zielonej oraz bakłażana. To samo zrób z papryką czerwoną, zieloną i żółtą. Następnie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni. Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj resztę warzyw i smaż przez 5 minut.

Następnie zalej je Sosem Włoskim WINIARY i zmniejsz ogień. Warzywa duś przez około pół godziny. Pilnuj, by były miękkie, ale uważaj, by się nie rozpadły. Tak przygotowane leczo możesz podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek w postaci ugotowanego ryżu. Mogą to być również grzanki albo pieczywo czosnkowe. Niektóre wersje przepisu zakładają także dodanie pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka lub innego mięsa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?