Ryż z sosem meksykańskim

Oceń ten przepis!

4/5 4 32 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 2

4/5 4 32 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i paprykę oczyść, pokrój w kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, chili i oregano. Mieszając smaż przez 1 minutę. Dodaj mięso i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY.
  3. Gdy mięso będzie już wysmażone dodaj pomidory.
  4. Dopraw solą i  pieprzem. Wlej 100 ml wody. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodaj paprykę. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
  6. Na koniec dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, zagotuj razem.
  7. Podaj na gorąco z białym ryżem..

Opis przepisu:

Ryż z sosem meksykańskim to nie tylko pomysł na szybki obiad. To także sposób na to, by przygotować coś nowego na lunch do pracy lub do szkoły. Jest pożywny i sycący dzięki obecności ryżu i warzyw takich jak pomidory, fasola, kukurydza lub papryka. Sos meksykański świetnie sprawdzi się zarówno w swojej podstawowej wersji, jak i wzbogacony mięsem – mielonym lub pokrojonym w kostkę filetem z kurczaka.

Bez wątpienia ryż z sosem meksykańskim można potraktować na różne sposoby, także jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów kulinarnych. Jego przygotowanie, wraz z czasem oczekiwania, nie powinno zająć więcej niż godzinę. Możesz też uszykować podwójną porcję, by mieć smakowity obiad na 2 dni.

Oczyść i pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie na dużej patelni zeszklij cebulę, a po chwili dodaj też czosnek, chili i oregano. Smaż przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mielone mięso i Kostkę Mięsną WINIARY. Poczekaj, aż mięso się zarumieni i dodaj pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej 100 ml wody. Przykryj i duś na małym ogniu maksymalnie 20 minut. Pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać sos.

Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut. Na sam koniec dorzuć odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki. Całość zagotuj, podawaj z ulubionym gatunkiem ryżu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?