Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Oceń ten przepis!

4/5 4 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru): W małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
  2. Szaszłyki: Piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
  3. Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.
  4. Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
  5. Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
  6. Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.

Opis przepisu:

Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, przygotowywany z owoców i warzyw, o smaku łagodnym, słodkim bądź pikantnym. Nasza propozycja sosu chutney do szaszłyków z kurczaka jest słodka – z delikatnym posmakiem ostrej papryki. Rabarbarowy chutney z miodem i truskawkami świetnie komponuje się z kurczakiem marynowanym w oleju rzepakowym i Ziarenkach Smaku WINIARY. Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney to nie jedyna mięsna przekąska, do której pasuje rabarbar! Zobacz też przepis na brzoskwiniowo-jabłkowy sos chutney!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?