1

2

Przepisy

Camembert z grilla

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Camembert z grilla, polany miodową marynatą z ostrą papryką, tymiankiem i oliwą, udekorowany gałązkami tymianku i posiekanymi orzechami, może być podawany z dowolną sałatką (np. z grillowanym kurczakiem) i grzankami z grilla (np. z czosnkowymi lub z masłem pietruszkowym). Grillowany camembert rozpływa się w ustach – każdy kęs to smakowity plaster ciągnącego się sera pleśniowego, przenikniętego smakiem i aromatem słodko-ostrej marynaty.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj marynatę - w miseczce wymieszaj przyprawę w płynie WINIARY, miód, paprykę, listki z dwóch gałązek tymianku, łyżkę oliwy.
  2. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, każdy posmaruj leciutko oliwą, wyłóż na nią ser i polej odpowiednią ilością marynaty, posyp posiekanymi orzechami, jeśli masz ochotę, i zawiń folię w szczelnie zamknięte pakieciki.
  3. Następnie połóż pakieciki na rozgrzanego grilla lub tackę do grillowania i piecz przez ok. 10-15 minut. Zdejmij z grilla, rozwiń folię, udekoruj gałązką tymianku.
  4. Podawaj z grzankami z grilla i ulubioną sałatką.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: