1

2

Przepisy

Zapiekanka makaronowa z szynką

5/5 5 18 5 1

przygotowanie: 35 minut

porcje: 4 porcje

Mając WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką, przygotujesz sycące danie na bazie makaronu, a świeży szczypiorek doda potrawie świeżości i aromatu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do 600 ml wody i 100 ml śmietanki 12% wsyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj, mieszając co jakiś czas. Po tym całość gotuj jeszcze przez około 1 minutę.
  2. Szynkę pokrój w paski.
  3. Naczynie żaroodporne natłuść masłem i wsyp do niego surowym makaron. Następnie posyp go szynką, zalej wcześniej przygotowanym sosem i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Zetrzyj żółty ser i posyp nim potrawę.
  5. Nagrzej piekarnik (170°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu) i wstaw do niego naczynie z potrawą. Piecz przez około 30 minut.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: