Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 52 min.

  • Porcje 4

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Baza do zupy

Składniki na krem

Przygotowanie:

  1. BAZA DO ZUPY: Zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1l) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia.
  3. Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy.
  4. Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu.
  5. Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru.
  6. Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku.
  7. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.

Opis przepisu:

Zupa krem brokułowo-szpinakowy to propozycja dla miłośników zup z zielonych warzyw lub po prostu dla tych, którzy dbają o linię. Zupa krem brokułowo-szpinakowy to bogactwo warzyw – szpinaku, brokułu, marchewki, pietruszki, selera, pora – z dodatkiem kremowego jogurtu naturalnego. Gotowy krem brokułowo-szpinakowy udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?