Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wyłóż blachę lub duże naczynie papierem do pieczenia. Wymieszaj składniki glazury w miseczce.
  2. Wyłóż kurczaka i pokrojoną w ćwiartki cebulę na blasze, skórą do dołu. Posmaruj kurczaka glazurą.
  3. Piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełóż na drugą stronę, oblej glazurą i piecz przez kolejne 25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a marynata lepka.
  4. Gotowego kurczaka wysmaruj jeszcze raz w glazurze.
  5. Podawaj z ryżem i zielonym groszkiem. Możesz posypać natką kolendry albo pietruszki oraz sezamem.

Opis przepisu:

Przepis na kurczaka w miodowej glazurze z czosnkiem, Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY oraz ziarnami sezamu sprawdzi się, kiedy chcesz przygotować smaczny obiad z kurczakiem niedużym kosztem. Wystarczy przygotować miodową glazurę, posmarować nią kurczaka i piec w piekarniku, pamiętając o ponownym oblaniu kurczaka glazurą miodową. Chrupiącego i soczystego kurczaka z przypieczoną skórką o słodko-ostrym smaku podawaj posypanego kolendrą bądź pietruszką. Do kurczaka w miodowej glazurze pasują zarówno ziemniaki, jak i ryż oraz dowolne warzywa (np. groszek).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?