Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na bliny aż uzyskasz gładką masę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na ok.godzinę. Po godzinie wymieszaj ponownie, powinna trochę zgęstnieć.
  2. Rozgrzej dużą patelnię i małą łyżeczką nakładaj na patelnię porcje ciasta, tak aby utworzyć małe, okrągłe placuszki. Masa nie powinna się zbytnio rozlewać po patelni.
  3. Smaż po kilka blin naraz, ale tak żeby nie tłoczyć ich na patelni. Bliny powinny być złociste po usmażeniu.
  4. Przełóż deliktanie na talerz, posmaruj sosem czosnkowym, udekoruj plasterkami wędzonego łososia i koperkiem. Możesz skropić cytryną.

Opis przepisu:

Bliny, tradycyjne drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej, pochodzące z kuchni rosyjskiej, powinny być podawane na ciepło – kiedy stygną, stają się bardzo kruche i danie z blinami traci swoje walory. Nasza propozycja podania to bliny gryczane z łososiem i Sosem Czosnkowym WINIARY, posypane posiekanym koperkiem i skropione delikatnie orzeźwiającym sokiem z cytryny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?