Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 44 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą patelnię.
  2. Ulubioną ostrą kiełbasę (chorizo, salami) pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Poczekaj aż tłuszcz się wytopi i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.
  3. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj żeby nie przypalić czosnku.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Dodaj na patelnię, a nstępnię pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Smaż kilka minut, do odparowania wody z pomidorów.
  5. Następnie dodaj kieliszek białego wytrawnego wina, pogotuj do odparowania alkoholu i dodaj ryż.
  6. Podsmaż i podlewaj gorącym Bulionym drobiowym WINIARY rozpuszczonym w litrze wody (po chochli, aż ryż wchłonie bulion). Gotuj przez ok. kwadrans co jakiś czas mieszając.
  7. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki, podobnie papryka – paella jest gotowa. Podawaj obsypaną pietruszką.

Opis przepisu:

Paella – tradycyjne danie hiszpańskie podawane na gorącej patelni, przygotowywane na ryżu z dodatkiem szafranu, u nas gości w nieco odmienionej wersji, ale tak samo smacznej! Aby paella z kurczakiem i kiełbasą miała intensywny aromat i smak, mięso smaż na patelni z cebulką i czosnkiem, nie żałuj warzyw i przypraw, a następnie dopilnuj, żeby ryż wchłonął cały bulion drobiowy. Dla dekoracji i dla smaku paellę z kiełbasą i kurczakiem podawaj z natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?