1

2

Przepisy

Długo pieczona łopatka wieprzowa

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 520 minut

porcje: 4 porcje

Długo pieczona marynowana łopatka wieprzowa może być podawana nie tylko jako danie główne do ziemniaków czy kaszy gryczanej z sosem, ale również w bułce z ziarnami z ulubionymi dodatkami i sosami (na kształt domowego burgera). Łopatkę wieprzową dokładnie natrzyj przyprawami, które dadzą mięsu znakomity smak i aromat, przenikając je podczas kilkugodzinnego pieczenia. Upieczoną łopatkę porozdzielaj delikatnie widelcem i wymieszaj z sosem, który powstał w czasie pieczenia!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz.
  2. Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.
  3. Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.
  4. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.
  5. Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.
  6. Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: