Długo pieczona łopatka wieprzowa

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 9 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz.
  2. Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.
  3. Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.
  4. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.
  5. Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.
  6. Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.

Opis przepisu:

Długo pieczona marynowana łopatka wieprzowa może być podawana nie tylko jako danie główne do ziemniaków czy kaszy gryczanej z sosem, ale również w bułce z ziarnami z ulubionymi dodatkami i sosami (na kształt domowego burgera). Łopatkę wieprzową dokładnie natrzyj przyprawami, które dadzą mięsu znakomity smak i aromat, przenikając je podczas kilkugodzinnego pieczenia. Upieczoną łopatkę porozdzielaj delikatnie widelcem i wymieszaj z sosem, który powstał w czasie pieczenia!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?