Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różdżki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
  2. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.
  4. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litrem wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.
  5. Zupę zblenduj na gładki krem.
  6. Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.

Opis przepisu:


Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy o intensywnym smaku czosnku, tymianku, ostrej papryki i pieprzu jest rozgrzewającym daniem, trafiającym idealnie w gust fanów ostrzejszych smaków i gęstych zup z ziemniakami.

Krem z ciecierzycy i kalafiora zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, ale dla dekoracji każdą porcję zupy kalafiorowej z ciecierzycą podawaj z kawałeczkami upieczonego kalafiora i posyp ciecierzycą.

Opcjonalnie – posyp kolorowymi przyprawami i podawaj z pieczywem do chrupania. Chociaż szkoda rezygnować z kompozycji przypraw, Twoja zupa z kalafiora może być mniej ostra niż nasza.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?