Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

5/5 5 6 5 1
5/5 5 6 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 10 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Mąkę, zimne masło i sól posiekaj. Dodaj jajko oraz 3 łyżki lodowatej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 min do lodówki.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę (o średnicy 26-28 cm), nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
  3. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. Kiełbasę białą obierz z osłonki i pokrój w plasterki lub kostkę, rozłóż na podpieczonym cieście.
  5. Barszcz biały połącz z 200 ml zimnej wody, śmietaną i jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, wylej na ciasto.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika. W podpieczonej masie zrób 6 wgłębień i wbij ostrożnie jajeczka przepiórcze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 4 minuty.
  7. Przed podaniem udekoruj listkami majeranku lub oregano.

Opis przepisu:

Tarta zapiekana z białą kiełbasą, białym barszczem i jajkami przepiórczymi, udekorowana listkami majeranku i oregano, to danie w kulinarnych klimatach świąt wielkanocnych! Tartę z białym barszczem przygotuj z białą parzoną kiełbasą. Kiedy farsz będzie już podpieczony, czas na…smakowitą dekorację! Zrób w kiełbasianej tarcie kilka zagłębień i wbij do nich przepiórcze jajeczka. Kto pierwszy ukroi sobie kawałki tarty z jajkiem przepiórczym?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?