1

2

Przepisy

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

519 calories kalorie: 519 kcal / porcja

Tarta zapiekana z białą kiełbasą, białym barszczem i jajkami przepiórczymi, udekorowana listkami majeranku i oregano, to danie w kulinarnych klimatach świąt wielkanocnych! Tartę z białym barszczem przygotuj z białą parzoną kiełbasą. Kiedy farsz będzie już podpieczony, czas na…smakowitą dekorację! Zrób w kiełbasianej tarcie kilka zagłębień i wbij do nich przepiórcze jajeczka. Kto pierwszy ukroi sobie kawałki tarty z jajkiem przepiórczym?

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Mąkę, zimne masło i sól posiekaj. Dodaj jajko oraz 3 łyżki lodowatej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 min do lodówki.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę (o średnicy 26-28 cm), nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
  3. Piecz 15 minut w temp. 180°C.
  4. Kiełbasę białą obierz z osłonki i pokrój w plasterki lub kostkę, rozłóż na podpieczonym cieście.
  5. Barszcz biały połącz z 200 ml zimnej wody, śmietaną i jajkami, dokładnie wymieszaj trzepaczką, wylej na ciasto.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika. W podpieczonej masie zrób 6 wgłębień i wbij ostrożnie jajeczka przepiórcze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 4 minuty.
  7. Przed podaniem udekoruj listkami majeranku lub oregano.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: