Cukinia duszona

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 2

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulkę i włożyć obraną pokrojoną w plastry cukinie (jeśli cukinia jest młoda nie obierać jej). Chwilę smażyć na silnym ogniu, delikatnie mieszając.
  2. Dodać posiekaną bazylię, sparzonego obranego i pokrojonego drobno pomidora, sos pomidorowy, drobno posiekany czosnek oraz masło.
  3. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno do świeżego pieczywa. Smacznego!

Opis przepisu:

W sezonie na cukinię warto robić dania z tym pysznym warzywem niemal codziennie. Żeby smak się nie znudził warto robić rożne wersje dań z cukinii. Jedną z naszych propozycji jest cukinia duszona. Przyrządzona z cebulką, podawana z Sosem pomidorowym WINIARY zadowoli niejednego cukiniowego łasucha.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?