1

2

Przepisy

Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

4/5 4 25 5 1

przygotowanie: 45 minut

porcje: 6 porcji

Kuleczki ziemniaczane z boczkiem i serem żółtym przypominają usmażone na złoto małe pulpeciki – w sam raz na góra dwa kęsy na każdą imprezę i przyjęcie! Ziemniaczane kuleczki mają chrupiącą „skórkę” i rozpływające się wnętrze. Podawaj je z ketchupem (łagodnym lub ostrym) bądź dowolnymi sosami. Kuleczki z ziemniaków są idealne na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, kiedy na stole pożądane są przede wszystkim szybkie i smakowite kąski na jeden raz!

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj ostudzone ziemniaki, dodaj szczypior, boczek pokrojony w kostkę, czosnek, pieprz, sól, Ziarenka Smaku WINIARY i jajko - dobrze wymieszaj.
  2. Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtórz ten krok z całą ziemniaczaną kulką.
  3. W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
  4. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku, bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kuleczki). Smaż po kilka kuleczek na raz, aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe kuleczki możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C - ser się wtedy idealnie roztopi.
  6. Ziemniaczane kuleczki są gotowe - to idealna przekąska na przyjęcie!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: