Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

Oceń ten przepis!

4/5 4 70 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 70 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź.
  2. Posiekaj drobno szczypiorek, a boczek pokrój w kostkę. Ser pokrój w ok 1 cm kostkę.
  3. Do ziemniaków dodaj szczypiorek, boczek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą, Ziarenkami Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.
  5. W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku, bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kuleczki). Smaż po kilka kuleczek na raz, aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku.
  7. Gotowe kuleczki możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C - ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca.
  8. Ziemniaczane kuleczki są gotowe - to idealna przekąska na przyjęcie!

Opis przepisu:

Kuleczki ziemniaczane z boczkiem i serem żółtym przypominają usmażone na złoto małe pulpeciki – w sam raz na góra dwa kęsy na każdą imprezę i przyjęcie! Ziemniaczane kuleczki mają chrupiącą „skórkę” i rozpływające się wnętrze. Podawaj je z ketchupem (łagodnym lub ostrym) bądź dowolnymi sosami. Kuleczki z ziemniaków są idealne na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, kiedy na stole pożądane są przede wszystkim szybkie i smakowite kąski na jeden raz!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?