1

2

Przepisy

Kotlet devolay (de volaille)

4/5 4 50 5 1

przygotowanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

Kotlety devolay to nadziewane masłem pietruszkowym kotlety z piersi kurczaka, panierowane jak tradycyjne schabowe i smażone aż do uzyskania przez panierkę złotego koloru. Skórka kotleta devolay jest chrupiąca, mięso w środku – soczyste i delikatne, a nadzienie – rozpływa się w ustach! Kotlet de volaille podawaj z ziemniakami oraz marchewką z groszkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Panierka

Przygotowanie:

  1. Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.
  2. Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).
  3. Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.
  4. Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.
  5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: