Kotlet devolay (de volaille)

Oceń ten przepis!

4/5 4 79 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 79 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Panierka

Przygotowanie:

  1. Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.
  2. Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).
  3. Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.
  4. Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.
  5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.

Opis przepisu:

Kotlety devolay to nadziewane masłem pietruszkowym kotlety z piersi kurczaka, panierowane jak tradycyjne schabowe i smażone aż do uzyskania przez panierkę złotego koloru. Skórka kotleta devolay jest chrupiąca, mięso w środku – soczyste i delikatne, a nadzienie – rozpływa się w ustach! Kotlet de volaille podawaj z ziemniakami oraz marchewką z groszkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?