1

2

Przepisy

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

5/5 5 9 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

Pasztet z buraków możesz wykorzystać jako pastę do kanapek na zimno, ale podawać także w plastrach na ciepło jak pieczeń. Złożony smak pasztetu buraczkowego osiągamy dzięki połączeniu takich, jak migdały, kapary, suszone pomidory czy sos sojowy. Wszystkie składniki zmiksowane na jednolitą masę idealnie się uzupełniają, a pasztet z buraczków smakuje rewelacyjnie ze świeżymi pajdami chleba i np. Sosem Czosnkowym WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.
  3. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).
  4. Gotowe buraki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  5. Gdy już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.
  6. Nie wyłączaj piekarnika, ale zmniejsz temperaturę do 170°C.
  7. Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.
  8. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
  9. Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  10. Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.
  11. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).
  12. Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: