Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 5 min.

  • Porcje 6

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.
  2. Włóż do piekarnika i piecz przez w temp 200 stopni ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).
  3. Gdy buraki już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.
  4. Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.
  5. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
  6. Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  7. Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.
  8. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).
  9. Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.

Opis przepisu:

Pasztet z buraków możesz wykorzystać jako pastę do kanapek na zimno, ale podawać także w plastrach na ciepło jak pieczeń. Złożony smak pasztetu buraczkowego osiągamy dzięki połączeniu takich, jak migdały, kapary, suszone pomidory czy sos sojowy. Wszystkie składniki zmiksowane na jednolitą masę idealnie się uzupełniają, a pasztet z buraczków smakuje rewelacyjnie ze świeżymi pajdami chleba i np. Sosem Czosnkowym WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?