1

2

Przepisy

Ekspresowy barszcz a’la ukraiński

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 6 porcji

130 calories kalorie: 130 kcal / porcja

Tradycyjny barszcz ukraiński przyrządza się ze świeżą kapustą i wołowiną lub wieprzowiną, ale nasza nieco alternatywna wariacja na temat tej zupy (z ziemniakami i białą fasolą oraz dodatkiem przecieru pomidorowego) jest równie smaczna – i prosta dzięki Krajance Buraczkowej WINIARY, zawierającej buraki, marchewki i przyprawy. Ekspresowy barszcz ukraiński możesz zabielić śmietanką lub mąką.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej olej, po czym dodaj włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną lekko brązowieć przy brzegach.
  2. Warzywa zalej bulionem na żeberkach WINIARY oraz ok. 3 szklankami wody. Duś całość do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
  3. Dodaj Krajankę buraczkową WINIARY, białą fasolkę oraz przecier pomidorowy. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zupę możesz dodatkowo zagęścić poprzez dodanie 1 łyżki mąki pszennej wymieszanej z ok. 100 ml zimnej wody. Możesz również zupę zabielić śmietanką, najlepiej na talerzu, w ilości zależnej od indywidualnych upodobań.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: