Ekspresowy barszcz a’la ukraiński

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej olej, po czym dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną lekko brązowieć przy brzegach.
  2. Warzywa zalej bulionem na żeberkach WINIARY oraz ok. 3 szklankami wody. Duś całość do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
  3. Dodaj Krajankę buraczkową WINIARY, białą fasolkę oraz przecier pomidorowy. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zupę możesz dodatkowo zagęścić poprzez dodanie 1 łyżki mąki pszennej wymieszanej z ok. 100 ml zimnej wody. Możesz również zupę zabielić śmietanką, najlepiej na talerzu, w ilości zależnej od indywidualnych upodobań.

Opis przepisu:

Tradycyjny barszcz ukraiński przyrządza się ze świeżą kapustą i wołowiną lub wieprzowiną, ale nasza nieco alternatywna wariacja na temat tej zupy (z ziemniakami i białą fasolą oraz dodatkiem przecieru pomidorowego) jest równie smaczna – i prosta dzięki Krajance Buraczkowej WINIARY, zawierającej buraki, marchewki i przyprawy. Ekspresowy barszcz ukraiński możesz zabielić śmietanką lub mąką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?