Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 4

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Pulpeciki

Makaronowe foremki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pulpeciki: Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli jeśli lubisz. Wymieszaj.
  2. Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
  3. Zagotuj 1-2 l wody, posól. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
  4. Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
  5. Teraz zajmij się makaronowymi foremkami: Do dużej miski wbij jajko, roztrzep. Dodaj ugotowane i przestudzone spaghetti, starty ser w stylu parmezan, 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie.
  6. Przygotuj formę na muffinki, wysmaruj je dobrze olejem rzepakowym albo oliwą, w każdej foremce zrób wgniecenie w kształcie gniazdka.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około kwadrans. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
  8. Wyjmij ostrożnie makaronowe foremki, na każdą z nich wyłóż pulpecika, polej sosem i posyp serem.

Opis przepisu:

Przypominające wytrawne muffinki lub babeczki makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym są idealne na każdą okazję, na którą potrzebujesz sycących przekąsek: imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne przyjęcie. Posypane startym serem i udekorowane listkami natki pietruszki z pewnością zwrócą uwagę gości, którzy pochwalą Twój kulinarny talent. Makaronowe babeczki możesz podzielić na te mniej i bardziej ostre, różnicując ilość chili i słodkiej papryki w pulpecikach.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?