Zupa buraczkowa z soczewicą

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 8

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
  2. Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  3. Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
  4. Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
  5. Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Gęsta, pożywna zupa z soczewicą i nową Krajanką buraczkową Winiary jest bardzo intensywna w smaku i na pewno rozgrzeje każdego domownika.Zupa buraczkowa z soczewicą sprawdzi się nie tylko podczas zimowych chłodów, w lecie możesz podawać ją w formie chłodnika. Zupę możesz podawać z grzankami lub pajdą świeżego chleba.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?