1

2

Przepisy

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

Sałatka warzywna, która nie wymaga gotowania składników i krojenia ich w drobną kostkę? Polecamy prostą w wykonaniu i pyszną sałatkę z pieczonych warzyw: buraków, dyni (może być hokkaido, której nawet nie musisz obierać) oraz brukselki. Warzywa szybko przygotowujesz do pieczenia do miękkości w piekarniku, a następnie mieszasz je z rukolą i przyprawiasz do smaku. Sałatkę z pieczonymi warzywami możesz podawać na ciepło z kromkami chleba lub grzankami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200*C.
  2. Umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża). Wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.
  4. W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwę, solą, pieprzem. Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.
  5. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.

1 wskazówka do przepisu

  • Wioleta
    Ja dodaje jeszcze suszone pomidory mocno skrapiam dobra oliwa. A dzis dodam kulki mozareli tak dla kontrastu i koloru.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: