Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

4/5 4 11 5 1
4/5 4 11 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 10 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.
  2. Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża). Wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.
  4. Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.
  5. W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwę, solą, pieprzem.
  6. Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.
  7. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.

Opis przepisu:

Sałatka warzywna, która nie wymaga gotowania składników i krojenia ich w drobną kostkę? Polecamy prostą w wykonaniu i pyszną sałatkę z pieczonych warzyw: buraków, dyni (może być hokkaido, której nawet nie musisz obierać) oraz brukselki. Warzywa szybko przygotowujesz do pieczenia do miękkości w piekarniku, a następnie mieszasz je z rukolą i przyprawiasz do smaku. Sałatkę z pieczonymi warzywami możesz podawać na ciepło z kromkami chleba lub grzankami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?