Zupa krem z pora i serka topionego

4/5 4 29 5 1
4/5 4 29 5 1
  • Przygotowanie: 28 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.
  3. Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj kostki bulionowe WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.
  4. Dodaj serek topiony i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.
  5. Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.

Opis przepisu:

Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową. Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty krem, dodawaj kolejne porcje serka topionego aż do uzyskania idealnej konsystencji.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?