1

2

Przepisy

Zupa krem z pora i serka topionego

4/5 4 24 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową. Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty krem, dodawaj kolejne porcje serka topionego aż do uzyskania idealnej konsystencji.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.
  3. Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj kostki bulionowe WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.
  4. Dodaj serek topiony i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.
  5. Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: