Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 8

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  3. Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.
  4. Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.
  5. Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dekorowanie ciasteczek: Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.
  7. Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.

Opis przepisu:

Świąteczne wianuszki bożonarodzeniowe to nie tylko przepyszna słodkość, za którą przepadają nie tylko dzieci, ale również piękna ozdoba na choinkę! Słodkie, chrupiące wianki oblane białą czekoladą z dodatkiem żurawiny i pistacji są idealne na Boże Narodzenie jako niebanalne i eleganckie ciasteczka. Szybko znikną zarówno z półmiska, jak i z choinki, także przygotuj ich nieduży zapas, który przechowasz w szczelnym pojemniku nawet do Sylwestra!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?