1

2

Przepisy

Karp w piwie

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 4 porcje

363 calories kalorie: 363 kcal / porcja

Karp w sosie piwnym na bazie Bulionu warzywnego WINIARY z jałowcem, tymiankiem, liściem laurowym i cebulką to świetny pomysł kulinarny na urozmaicenie świątecznego menu z rybą. Słodko-kwaśny sos ze startym piernikiem i rodzynkami smakuje najlepiej na ciepło, także karpia w piwie podawaj od razu po przygotowaniu potrawy na małym ogniu.
Wypróbuj także przepis na karpia faszerowanego pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
  2. Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.
  3. Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.
  4. Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
  6. Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.
  7. Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: