Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 18 godz. 20 min.

  • Porcje 6

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos

Przygotowanie:

  1. Surowe śledzie wymocz w wodzie przez 18 godzin, zmieniając minimum dwukrotnie wodę.
  2. Następnie bardzo mocno je odsącz i wyfiletuj, usuwając kręgosłup i grubsze ości, zdejmij skórę.
  3. Zmiel śledzie w maszynce albo drobno posiekaj.
  4. Na patelni zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę.
  5. Wymieszaj w misce zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę, łyżkę śmietany, pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej tartej bułki.
  6. Wilgotnymi rękami formuj kotleciki. Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
  7. Sos koperkowy ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY rozprowadzić w 250 ml zimnej wody oraz 50 ml śmietanki 12%.
  8. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
  9. Podawaj kotleciki polane sosem koperkowym.

Opis przepisu:

Śledź to jedna z często spotykanych ryb na bożonarodzeniowym stole – podawane pod pierzynką z buraczkami, marynowane z żurawiną, łączone ze śmietaną i ogórkami. A wśród nich - lekko zrumienione na patelni kotleciki ze śledziaSosem Koperkowym ze śmietanką WINIARY Na Każdy Dzień! Ten prosty przepis na kotlety śledziowe z sosem koperkowym możesz urozmaicić swoimi ulubionymi przyprawami, a danie podawać z dodatkową natką pietruszki.
Z myślą o kolacji wigilijnej wypróbuj także nasz przepis na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?