Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Oceń ten przepis!

4/5 4 92 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 92 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.
  2. Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.
  4. Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.
  5. Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.
  6. Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.
  7. Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.

Opis przepisu:

Kuchnia polska to bogactwo smaków i często nieoczywistych połączeń, które – stosowane przez całe dekady – stały się kulinarnymi standardami. Nie inaczej jest w przypadku wątróbki drobiowej z kwaśnym jabłkiem i podsmażaną cebulką. To proste danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy pół godziny i kilka podstawowych składników!

Niezbędne składniki to: wątróbka drobiowa, kwaśne jabłka i cebulka. Do tego mąka i przyprawy, takie jak majeranek, sól i pieprz. Do oprószenia wątróbki przydadzą się Ziarenka Smaku WINIARY. Potrawę najlepiej podawać z pokrojonymi w talarki pieczonymi ziemniakami lub ulubionym pieczywem.

Na patelni z pokrywką podsmaż cebulę pokrojoną w plasterki albo piórka. Użyj pokrywki, ponieważ cebula może pryskać. Kiedy się zeszkli i zmięknie, zdejmij ją i na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plastry jabłka (np. szara reneta) – po minucie z każdej strony. Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oprósz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY. Na patelnię wylej łyżkę oleju i usmaż wątróbkę tak, żeby była rumiana, obracając ją co chwilę. Po około 5 minutach dodaj majeranek i jabłka z cebulą.

Pamiętaj, że dobrze przyrządzona wątróbka powinna być miękka i lekko przyrumieniona z każdej strony. Takie danie z powodzeniem możesz wykorzystać jako szybki obiad na co dzień, ale też na specjalne okazje. Bez względu na okoliczności, okaże się idealne!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?