Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Oceń ten przepis!

4/5 4 85 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 85 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.
  2. Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.
  4. Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.
  5. Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.
  6. Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.
  7. Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.

Opis przepisu:


Wątróbka drobiowa z kwaśnym jabłkiem i podsmażoną cebulką smakuje najlepiej z talarkami ziemniaków lub chrupiącymi kromkami świeżego chleba. Smak kwaśnych jabłek (np. renet) jest równoważony przez wątróbkę drobiową oprószoną Ziarenkami Smaku WINIARY, pieprzem, solą i majerankiem. Idealnie przyrządzona wątróbka jest miękka i delikatnie przyrumieniona.

Sprawdź także przepis na wątróbkę drobiową po bolońsku!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?