Jajka w koszulce (inaczej jajka poche, zgubione lub perduty) to specjał, który podaje się często w eleganckich restauracjach, ale są także świetnym pomysłem na leniwe, niedzielnie śniadanie. Dzięki temu przepisowi możesz poczuć się jak w samym centrum Francji. Przygotowanie jajka poszetowego w domu, wcale nie jest takie trudne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających domowników. Potrawa pochodzi z Francji, stąd tez wywodzi się jego nazwa — słowo "poche" oznacza "kieszonkę". W Polsce stosuje się jeszcze dwie inne nazwy — jajka zgubione oraz perduty. Pochodzą one ze staropolszczyzny i dziś są praktycznie nieużywane.
Na czym polega fenomen jajek poszetowych? Gotuje się je w taki sposób, aby białko, które się ścina, otuliło żółtko. Dzięki temu pozostaje ono płynne, a po przekrojeniu cienkiej ścianki białka wypływa, rozlewając się na świeży chleb, tosty lub bezpośrednio na talerz. Idealne jajko w koszulce powinno mieć kształt kulki i z zewnątrz przypominać nieco mozzarelle. Podaje się go zwykle z prostymi przyprawami — zwykle jest to jedynie sól i pieprz. Popularnym dodatkiem jest także majonez dekoracyjny, który doskonale komponuje się ze smakiem jajka poche oraz listki świeżej sałaty, np. masłowej. Wykorzystaj np. Majonez Dekoracyjny WINIARY, który ma łagodny smak i pasuje do wielu potraw. Możesz je podać także samodzielnie lub w towarzystwie gorącej grzanki z rozpuszczonym na wierzchu masłem.
Podczas przygotowywania jajek w koszulce bardzo ważny jest także ocet — spełnia on szalenie ważną funkcję! To dzięki niemu białko ścina się szybciej, więc możliwe jest szybkie otulenie płynnego żółtka, zanim zacznie się ono gotować i twardnieć. Łyżkę octu wystarczy dodać do garnka, w którym gotuje się woda. Metod przygotowywania jajek poszetowych jest kilka, ale w każdej kluczowe znaczenie ma także wywołanie małego wiru w garnku z wodą. Dzięki temu wrzucone do niego jajko od razu zacznie płynąć w ruchu kulistym, dzięki czemu prawidłowo się zetnie i stanie się idealną kulką. Pamiętaj, aby w tym przypadku nie solić wody, a wszystkich przypraw użyć dopiero po wyjęciu jajka z wody.
Wariacją na temat jajek poszetowych są tzw. jajka po benedyktyńsku — wówczas podaje się je na świeżo wypieczonej grzance z plasterkiem lekko obsmażonej szynki i polewa sosem holenderskim, a następnie dekoruje szczypiorkiem. Jajka poche najlepiej smakują ze świeżym pełnoziarnistym chlebem. A dla miłośników dodatków mięsnych, proponujemy kilka kawałków wysmażonego boczku lub kiełbasy, a wszystko to ozdobione kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Smacznego!
Komentarze 0