1

2

Przepisy

Placuszki z kaszy jaglanej

4/5 4 16 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

214 calories kalorie: 214 kcal / porcja

Placki z kaszy jaglanej, jajek, pieczarek i cebuli to przepis wart wypróbowania, jeżeli szukasz czegoś innego niż tradycyjne placki ziemniaczane z dodatkami. Usmażone na rumiany kolor, aromatyczne, podawane z Sosem Serowo-pieczarkowym Italia WINIARY oraz białą kapustą z marchwią i jabłuszkiem. Placki z kaszą jaglaną doprawiaj do smaku Przyprawą w płynie MAGGI i Twoimi ulubionymi ziołami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj wg opisu podanego na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na oleju.
  3. Pieczarki umyj oczyść, zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Dodaj kostkę Bulionu pieczarkowego i duś do odparowania płynu. Dopraw Maggi i pieprzem, dodaj kaszę.
  4. Do zimnej kaszy z pieczarkami dodaj jajko, otręby i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku.
  5. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj kaszę formując placuszki. Smaż na rumiano.
  6. Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  7. Podaj z Sosem pieczarkowo-serowym Italia i surówką z białej kapusty z marchwią i jabłkiem.

1 wskazówka do przepisu

  • Halina
    Zamiast otręb dodałabym płatki owsiane i dałabym trochę więcej pieprzu.....będą bardziej wyraziste....

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: