Krem z buraka z kozim serem

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku na blasze przez ok. godzinę w temp. 200°C.
  2. Nakłuj buraka nożem – jeśli gładko wchodzi w buraka – jest już gotowy.
  3. Wyjmij buraki i wystudź. Chłodne obierz i zetrzyj na tarce albo pokrój w kostkę.
  4. W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj listki tymianku. Kiedy cebula będzie już miękka – dodaj buraki. (Możesz też użyć gotowych tartych buraków w słoiczku).
  5. Całość zalej litrem wody i dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Zagotuj.
  6. Gotową zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
  7. Podawaj z kozim serem/twarożkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Opis przepisu:


Jeżeli masz ochotę na zupę z buraków, ale niekoniecznie na barszcz czerwony, wypróbuj nasz przepis na krem z buraków z kozim serem – w wersji alternatywnej z twarożkiem i własnoręcznie uprażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z buraków jest gęsta i kremowa, aromatyczna dzięki duszonej cebulce i świeżemu tymiankowi. Buraczany krem możesz podawać nie tylko z serkiem kozim lub białym, ale również z chrupiącymi i zrumienionymi grzaneczkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?