Kapuśniak z kiszonej kapusty

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.
  2. W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
  5. Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok 5 minut.
  7. Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.

Opis przepisu:

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty stanowi obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Ta smakowita zupa rozgrzeje w czasie niepogody i zachwyci wspaniałym, wyrazistym smakiem. Okaże się też sycącym daniem na każdy dzień. Wartościowa kiszona kapusta, w połączeniu z wywarem mięsnym, stanowi wzmacniający posiłek, który doceni każdy, kto lubi dania z kapusty kiszonej.

Zupa kapuśniak nie jest trudna do przygotowania ani czasochłonna. Wystarczy poświęcić na nią nieco ponad godzinę. Na początek przygotuj kiszoną kapustę: posiekaj ją, przełóż do garnka, zalej szklanką wody. Gotuj przez co najmniej pół godziny, aż stanie się miękka. W innym, większym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na żeberkach WINIARY.

Kapuśniak z kiszonej kapusty wzbogacają też inne warzywa. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę dodaj do bulionu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni, a następnie dodaj do wywaru. Doda ona zupie charakterystycznego aromatu. Gotuj przez kwadrans, aż ziemniaki staną się miękkie.

Ugotowaną kapustę przełóż do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak doskonale komponuje się także ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, aby zupa była naprawdę gęsta, dodaj do niej więcej ziemniaków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?