Kapuśniak z kiszonej kapusty

Oceń ten przepis!

3/5 3 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 6

3/5 3 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.
  2. W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
  5. Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok 5 minut.
  7. Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.

Opis przepisu:

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty to pomysł na typowo jesienną zupę. Kiedy mamy lekki kapuśniaczek za oknem i przez jesienną pluchę mamy ochotę na gorący posiłek w domu, w naszej kuchni może zagościć aromatyczny zapach kapuśniaku. Pachnie nie tylko kiszoną kapustą, ale również smacznym wywarem mięsnym. Jeżeli masz ochotę na naprawdę gęsty kapuśniaczek, dodaj do zupy więcej ziemniaków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?