Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 44 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).
  4. Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
  5. Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  6. Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.
  7. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).
  8. Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
  9. Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.

Opis przepisu:


Kaszotto pęczotto z burakiem i kozim serem lub białym ma wielowymiarowy smak przypraw (m.in. czosnku, tymianku, ziela angielskiego) – kasza pęczak podczas gotowania wchłania Bulion warzywny WINIARY oraz cydr i przesiąka smakiem pozostałych składników (m.in. buraków i kwaskowatych jabłuszek). Sycącą kaszę pęczak z burakami i ziołami podawaj z białym serem. W wersji bezalkoholowej w przepisie na kaszotto zamień cydr na sok jabłkowy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?