1

2

Przepisy

Tarta cytrynowa z bezą

4/5 4 20 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 100 minut

porcje: 12 porcji

334 calories kalorie: 334 kcal / porcja


Przepis na tartę cytrynową z bezą to pomysł na idealnie słodki cytrynowy wypiek – z Cukrem Wanilinowym WINIARY i cukrem pudrem, równoważącymi kwaśny posmak cytryn.

Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru oraz mąki ziemniaczanej. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Wypróbuj również przepis na tartę czekoladową bez pieczenia!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Beza

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
  2. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.
  4. Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.
  5. W rondelku rozpuść masło, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.
  6. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.
  7. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
  8. Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.
  9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: