Kwaśnica po góralsku na żeberkach

4/5 4 29 5 1
4/5 4 29 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.
  2. Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.
  3. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.
  4. Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.
  5. Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.

Opis przepisu:


Nasz przepis na kwaśnicę góralską, tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zakłada wykorzystanie nie tylko kapusty kiszonej, wędzonych żeberek i Bulionu na żeberkach WINIARY, ale również dodatek boczku, rozmaitych warzyw i przypraw (majeranku, kminku), aby kwaśnica po góralsku była nie tylko bardziej sycąca, ale również aromatyczna. Kwaśną zupę podawaj z ugotowanymi żeberkami i świeżym, chrupkim pieczywem (grzankami, pajdami lub bułeczkami).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?