Rolady śląskie, czyli śląski obiad

4/5 4 8 5 1
4/5 4 8 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.
  2. Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.
  3. Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.
  4. Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.
  5. Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Opis przepisu:


Rolady śląskie to jeden z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni śląskiej. Wołowina z boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i ostrą musztardą, duszona do miękkości w sosie na podstawie Kostki Mięsnej WINIARY, podawana z kluskami śląskimi i modrą kapustą – brzmi smacznie! Aby rolady po śląsku miały idealny kształt, warto przed duszeniem na patelni spiąć je wykałaczkami. Zrazy wołowe na śląski obiad będą również smakować z ziemniakami czy kaszą gryczaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?