1

2

Przepisy

Zupa meksykańska

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 5 porcji

415 calories kalorie: 415 kcal / porcja


Jednym z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej jest ostra zupa meksykańska – obowiązkowo doprawiana pieprzem i ostrą papryką w proszku, podawana z klopsikami z mielonej wołowiny, doprawianej słodką papryką.

Stosując się do naszego przepisu na zupę meksykańską, możesz wykorzystać Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, w którym będziesz dusić klopsy z pomidorami z puszki, czerwoną fasolą i kukurydzą. Zupę po meksykańsku podawaj posypaną natką pietruszki lub kolendrą.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Z mięsa uformuj klopsiki, dodaj do cebuli, podsmaż na rumiano, posyp papryką słodką.
  3. Zasmaż razem, dodaj kostki bulionowe i 1,2 l wody.
  4. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj marchew i paprykę pokrojoną w kostkę.
  5. Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Dopraw pieprzem i papryką ostrą. Posyp kolendrą lub natka pietruszki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Niwa
    Wyszła pyszna!!!!! :). Choć pulpeciki drobiowe zrobiłam??
  • weluronka
    Samo zdjęcie sprawia, że robię się głodna. Pewnie zanim ugotuje zupkę to będę musiała zjeść solidne śniadanie hihi bo moje gotowanie jeszcze skończy się tak, że nic w garnuszku nie zostanie.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: