Zupa meksykańska

5/5 5 24 5 1
5/5 5 24 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 25 min.

  • Porcje: 5

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Z mięsa uformuj klopsiki, dodaj do cebuli, podsmaż na rumiano, posyp papryką słodką.
  3. Zasmaż razem, dodaj kostki bulionowe i 1,2 l wody.
  4. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj marchew i paprykę pokrojoną w kostkę.
  5. Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Dopraw pieprzem i papryką ostrą. Posyp kolendrą lub natka pietruszki.

Opis przepisu:


Jednym z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej jest ostra zupa meksykańska – obowiązkowo doprawiana pieprzem i ostrą papryką w proszku, podawana z klopsikami z mielonej wołowiny, doprawianej słodką papryką.

Stosując się do naszego przepisu na zupę meksykańską, możesz wykorzystać Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, w którym będziesz dusić klopsy z pomidorami z puszki, czerwoną fasolą i kukurydzą. Zupę po meksykańsku podawaj posypaną natką pietruszki lub kolendrą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Marta
    Właśnie kończę robić i mogę powiedzieć jest pyszna, więc biorę się za jedzenie :) Samcznego!!
  • Niwa
    Wyszła pyszna!!!!! :). Choć pulpeciki drobiowe zrobiłam??
  • weluronka
    Samo zdjęcie sprawia, że robię się głodna. Pewnie zanim ugotuje zupkę to będę musiała zjeść solidne śniadanie hihi bo moje gotowanie jeszcze skończy się tak, że nic w garnuszku nie zostanie.