Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 10

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapusta włoska powinna być na tyle miękka i elastyczna, że nie trzeba jej parzyć. Wystarczy oddzielić liście od głąba i delikatnie obciąć nożem zgrubiałe części, tak aby nie uszkodzić liścia. Przygotuj około 10 najładniejszych liści do zawinięcia gołąbków, kilkoma liśćmi wyłóż dno garnka, a kilka zostaw do przykrycia gołąbków.
  2. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.
  3. Kostki "Bulion z Grzybami Leśnymi" rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
  4. Mięso wymieszaj z wystudzonym ryżem, posiekanym koperkiem i startą na tarce cebulką oraz dopraw porządnie solą i pieprzem.
  5. Zawijaj gołąbki i ciasno układaj je w garnku. Następnie zalej bulionem grzybowym, dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i suszone warzywa. Przykryj gołąbki liśćmi kapusty i dopełnij garnek wodą tak, aby przykryła całość.
  6. Gołąbki gotuj na bardzo małym ogniu przez około 60 minut od zagotowania się wody. Podawaj z sosem pomidorowym i dowolnymi dodatkami.

Opis przepisu:

Gołąbki z mięsem z indyka i ryżem są dużo delikatniejsze niż ich tradycyjny odpowiednik. Dzięki temu idealnie nadają się na obiad dla dzieci, a i dorosłym powinny przypaść do gustu. Dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw, wydobędziemy z gołąbków to, co najlepsze. Tradycyjny, polski obiad w nowoczesnym wydaniu! Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?