Klopsiki szwedzkie

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos

Przygotowanie:

  1. Bułkę pokrój w kostkę, zalej śmietaną i mlekiem, zostaw do napęcznienia.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  3. Mięso podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj bułkę wraz z mlekiem, podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz z drugą połową mięsa, dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Uformuj małe klopsiki.
  5. W posolonej wodzie ugotuj klopsiki (przez ok. 20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na 15 minut.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż partiami, aż będą złociste.
  7. Sos: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszając, smaż przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy rozpuszczony w 400 ml wody, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Przełóż klopsiki.
  8. Podaj z ziemniakami puree i łyżką żurawiny do mięs.

Opis przepisu:


Jakie znasz przepisy z kuchni skandynawskiej? Mamy pomysł na urozmaicenie Twoich kulinarnych zwyczajów! Klopsiki szwedzkie są soczyste i miękkie dzięki właściwemu sposobowi przyrządzania – klopsy po szwedzku formujemy przede wszystkim z bułki nasączonej mlekiem i śmietanką oraz mięsa mielonego (na przykład wołowego), a następnie gotujemy – po czym smażymy aż do osiągnięcia przez nie złocistego koloru.

Klopsy warto podawać z sosem na bazie Rosołu wołowego WINIARY, ziemniakami puree oraz żurawiną lub borówką do mięs, ale danie będzie wyborne również z chrupiącymi frytkami domowej roboty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?